Psoriasis op een Natuurlijke Manier Bestrijden

Geplaatst op 2016-06-02
door Fahd - De Voedingsdeskundige
 • Psoriasis
 • Behandeling
 • Natuurlijk
 • Huid
 • Voeding
 • Leefstijl

psoriasis op een natuurlijke manier bestrijden


Wat is Psoriasis?

Psoriasis is een chronische huidziekte dat gekenmerkt wordt door uitslag en jeuk. Er ontstaan rode plekken en soms witte schilfers op de huid, plekken waar dit vooral voorkomt zijn: ellebogen, handen, knieën en haargrens.  

De celdeling van de opperhuid is bij psoriasis veel sneller dan normaal, ten gevolge van een ontsteking in de huid. Psoriasis wordt in de reguliere geneeskunde gezien als auto-immuunziekte. Er word voornamelijk gekeken naar medicatie om de klachten te onderdrukken. Dit kan gaan om een zalf, gel, lotion of zelfs orale medicatie.

In de natuurlijke geneeskunde kijkt men meer naar de rol van voeding, vitamines en spijsvertering.

Wat voor klachten?

De grootste klachten zijn met name jeuk en pijn door de uitslag. Het kan ook wel eens voorkomen dat vinger- en teennagels verdikken en los laten van het nagelbed. Nagels kunnen ook gaan verkleuren en putjes veroorzaken.

Psoriasisplekken zijn het gevolg van een ontstekingsreactie in de huid. Bij psoriasis raakt een bepaald type witte bloedcel (T-cel) geactiveerd. Dit leidt uiteindelijk tot de ontstekingsreactie in de huid.

Bovenstaande klachten zijn al erg genoeg, er is echter ook met psoriasis een vergrote kans op het krijgen van gewrichtsontstekingen. Dit uit zich dan aan de vingers, tenen, enkels en pols. Een uitzonderlijke vorm van psoriasis, genaamd erytrodermie, kan leiden tot grote problemen in de warmtehuishouding.

Psoriasis is niet besmettelijk, het kan echter wel leiden tot onbegrip in sociale situaties.

 

Wat zijn de oorzaken?

Het is bekend dat erfelijke aanleg een grote rol speelt bij het ontstaan van psoriasis. Stress kan daarnaast ook aanvallen van psoriasis uitlokken.

Psoriasis is vaak moeilijk te behandelen omdat het (meestal) niet 1 oorzaak heeft. Hierdoor kan het gezien worden als een multifactoriële aandoening. Onderstaande factoren kunnen een rol spelen bij het ontstaan of het verergeren van psoriasis:
 

1. Het lichaam wordt te 'toxisch'

 • Dit kan ontstaan door een overmatige groei van het organisme Candida albicans in het lichaam.
 • Problemen met de spijsvertering.
 • Het niet goed kunnen opnemen van eiwitten.
 • Slechte werking van het lever.
 • Het nuttigen van teveel alcohol.
 • Overmatige consumptie van dierlijke vetzuren.
 • Medicijngebruik.
 • Stress.

2. Een allergische reactie op voedsel

 • Niet goed kunnen verdragen van melk, eieren en/of tarwe (gluten).


3. Te weinig binnenkrijgen van belangrijke voedingstoffen

 • Een tekort aan essentiële vetzuren, vitamines en mineralen.

 

Wat kun je er tegen doen?

Doordat psoriasis een multifactoriële aandoening is, is het verstandig te gaan voor een gemixte aanpak. Een aanpassing in je eet- en leefstijl is dan ook het meest effectief.

Voeding

Er is veel geschreven over de gunstige effecten van een dieet dat rijk is aan visolie. Het is daarom aan te raden om meer vis te eten. De beste vissoorten zijn: haring, makreel, zalm en heilbot. 

De intake van omega 3 vetzuren heeft een positief effect op ontstekingen. Essentiële vetzuren hebben namelijk krachtige ontstekingsremmende eigenschappen. Mensen met huidproblemen schijnen vaak lage waardes van omega 3 vetzuren te hebben.

Wat kun je het beste eten ter bestrijding van psoriasis:

- Peulvruchten.
- Groente.
- Volkoren granen.
- Fruit.
- Vis.
- Noten en zaden.
- Omega 3 en 6 vetzuren. De gezonde vetzuren die te vinden zijn in zalm, walnoten, lijnzaad en teunisbloemolie.

Wat je beter laten staan:

- Suiker.
- Kunstmatige zoetstoffen zoals glucose-fruitsiroop en aspartaam.
- Dierlijke vetzuren.
- Vlees.
- Zuivelproducten.
- Tarwe.
- Overbewerkte voeding.

Het kan handig zijn om jezelf te testen op een zuivel en tarweallergie. Laat deze producten een paar weken links liggen en observeer goed welke effecten dit heeft op je psoriasis.

 

De zon is bondgenoot

De zon is je beste vriend als het gaat om psoriasis. Blootstelling aan natuurlijk zonlicht of kunstmatig UV-licht kan psoriasis klachten helpen verminderen. Klinkt goed… tijd om je koffers in te pakken? Kijk alleen wel uit dat je jezelf niet verbrandt! Dit kan namelijk averechts werken.

Er worden ook specifieke licht-behandelingen gegeven voor personen met psoriasis (UV-B en PUVA).

 

Ontgiftiging

Een toxisch lichaam is een van de factoren die een rol speelt bij het ontstaan van psoriasis. Het is dan ook slim om manieren te overwegen om het lichaam te detoxificeren. Dit kan je doen door:

- Voldoende sporten op zweet-niveau.
- Nemen van sauna's.
- Detox-kuren.
- Ontgiftiging van de lever, nieren en darmen.
- Meer water drinken.
- Vezelrijk eten.

 

Supplementen

Supplementen kunnen gunstige voordelen hebben voor de huid en psoriasis. Als je nog geen vitamines of mineralen inneemt, neem dan het volgende in overweging:

- Vitamine C
Sterke weerstandsbooster, maakt collageen, potente ontgiftiger en houdt de huid sterk.

- Vitamine E
Helpt de huid hydrateren van binnenuit, goed voor weefselherstel en is een antioxidant.

- Vitamine A
Nodig voor een gezonde huid, beschermt tegen infecties en is een weerstandsbooster.

- Zink
Helpt bij wondgenezing.

- Een goede 'allround' multivitamine
Voor de inname van een reeks vitamines en mineralen. Goed voor weerstand en eventuele tekorten.

- Magnesium
Verbeterd de kwaliteit van de huid, ontgiftiger en helpt bij het voorkomen van allergieën.

- Probiotica
Voor een gezonde darmflora.

- Essentiële vetzuren
 Omega 3 vetzuren werken ontstekingsremmend.  

 

Wat te smeren op de huid?

Er zijn agressieve manieren om psoriasisplekken te lijf te gaan: zoals de lokale toepassing van een corticosteroïden zalf, crème, gel of lotion. Deze worden al meer dan vijftig jaar gebruikt voor psoriasis. Er zijn echter wel wat nadelen:

 • Corticosteroïden werken vooral in op de ontsteking (roodheid), maar remmen ook de aanmaak van bloedvaten en, in mindere mate, de celdeling in de opperhuid.
 • Ze kunnen voor gewenning zorgen waardoor ze bij langdurig gebruik niet meer effectief werken. Hierdoor kan een nieuwe psoriasis uitbraak optreden als je plotseling stopt met smeren.
 • Het kan bijwerkingen in het lichaam geven, zoals onderdrukking van het bijnierschorshormoon cortison.

 

Natuurlijke middelen  

Natuurlijke middelen zijn goedkoper, veiliger en milder voor de huid. De beste producten zijn de crèmes, zalven, lotions of gels die een of meer van de volgende bestanddelen bevatten:

- Zoethout (glycyrrhiza glabra).
- Kamille (matricaria chamomilla).
- Capsaicin van cayenne pepper (capsicum frutescens).
- Calendula.
- Vitamine A, C en E.

 

Voldoende hydratatie

Genoeg water drinken is belangrijk voor een gezonde huid. Drink regelmatig waar je ook bent door een flesje water mee te nemen. Mineraalwater is over het algemeen een betere optie dan kraanwater. Probeer ongeveer 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken.

 

Zeep en dergelijke

Ga na of de zeep, badcrème, bodywash en wasmiddel die je momenteel gebruikt niet te agressief is. Gebruik producten die je huid niet extreem uitdrogen en wees bereid -indien nodig- te kijken naar huidvriendelijkere alternatieven.

 

.....................................................................................................................................................................

 Dit artikel is geschreven door:

 fahd de voedingsdespundige


Fahd (1983) heeft een grote passie voor alles wat te maken heeft met gezondheid, voeding en sport. Hij is momenteel werkzaam als gediplomeerd voedingsdeskundige en verpleegkundige. Als voedingskundige begeleid hij mensen die te zwaar zijn en gewicht willen verliezen. Dit doet hij met succes door het geven van persoonlijke voeding, sport- en leefstijladviezen. Naast zijn kennis omtrent voedingskunde heeft hij ook 14 jaar ervaring in fitness waarin hij zich de laatste jaren enthousiast richt op de triatlonsport. Zijn expertise en kracht ligt in een combinatie van duursport met functionele krachtoefeningen die met het eigen lichaam uitgevoerd kunnen worden.

 

Terug naar overzicht
www.FitVanilla.nl

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!

Ontvang lekkere recepten en handige tips.


Naar boven