![]() |
||
De Verrassende Smaakmaker: EdelgistvlokkenGeplaatst op 2018-06-08 door Fahd - De Voedingsdeskundige
Edelgistvlokken zijn geelachtig van kleur en worden gemaakt van een eencellig organisme (Saccharomyces Cerevisiae), wat een vorm van gist is en familie van de paddestoel. De gist groeit op melasse en wordt nadat het uitgegroeid is geoogst, gewassen en verhit om de gist te decativeren. Het wordt vervolgens gedroogd en gereed gemaakt voor consumptie. Edelgist is een vorm van gedroogde gedeactiveerd/inactieve gist. In het engels zijn edelgistvlokken bekend als ‘nutritional yeast’.
Waar smaakt het naar? Edelgistvlokken hebben een smaak dat beschreven wordt als kaas-achtig, notig en hartig. Om deze reden worden edelgistvlokken vaak gebruikt in de veganistische keuken ter vervanging van kaas. Een eetlepel of twee geeft meer smaak aan soepen, warme gerechten en sauzen. Het wordt tevens aangeraden edelgistvlokken niet (teveel) te verhitten, in verband met de vitamines die verloren kunnen gaan.
Hoe kan ik het gebruiken? - Lekker over popcorn.
Wat zijn de voordelen? Edelgistvlokken bevat vitamines en mineralen, maar de meeste mensen gebruiken het in de keuken voor de smaak. Edelgistvlokken zijn rijk aan verschillende B vitamines (B1, B2, B3), foliumzuur, selenium, zink en proteine. Dit is goed voor je stofwisseling, zenuwstelsel en voor vermindering van vermoeidheid. Het eten van de vlokken kan tevens bijdragen aan gezond haar, sterke nagels en een mooie huid. Edelgistvlokken worden soms verrijkt met vitamine B12. Het is tevens gluten en suikervrij en bevat weinig vetzuren.
Waar kan ik het kopen? Edelgistvlokken zijn te koop in de meeste natuurwinkels, biologische supermarkten en drogisterijen.
Op zoek naar een lekker recept met edelgistvlokken? Probeer dan deze Broccoli-Boekweitschotel met Champignonsaus.
..................................................................................................................................................................... Dit artikel is geschreven door:
www.FitVanilla.nl
|
Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!Ontvang lekkere recepten en handige tips. |
|
|